27 Οκτ Η τεχνολογία στη ζωή του παιδιού σας
Ποια τα όρια στη χρήση της και ποιά τα οφέλη τους.
Υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση πλέον γύρω από το θέμα της τεχνολογίας, και κατά πόσο βοηθιέται ένα παιδί από αυτήν ή αντιθέτως εθίζεται σε αυτήν. Η απάντηση σε αυτό είναι πιο απλή όσο το παιδί είναι σε μικρότερες ηλικίες, και γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη όσο το παιδί μεγαλώνει και γίνεται έφηβος. Σημασία έχει ο ρόλος του γονέα, και φυσικά ο ρόλος του σχολείου, καθώς οι υπολογιστές και τα Ipad, έχουν εισβάλει πλέον και στο χώρο αυτόν. Οι γονείς βέβαια είναι αυτοί που βάζουνε πρώτα τα θεμέλια , και το σχολείο ακολουθεί μετά.
Υπάρχουν πολλαπλές έρευνες γύρω από την επιρροή που έχει ο διαδυκτιακός κόσμος στον εγκέφαλο και στην συμπεριφορά ενός παιδιού. Κάποιοι γονείς αφήνουν το παιδί τους ώρες πολλές να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή και άλλοι το απαγορεύουν τελείως. Κάποιοι αφήνουν τα μικρά παιδιά να παρακολουθούν τηλεόραση και άλλοι το αποφεύγουν εντελώς. Άλλοι πάλι αφήνουν και παίζουν παιχνίδια στο Ipad, και άλλοι το κρύβουν. Η αλήθεια είναι πως ούτε το ένα άκρο είναι το ζητούμενο αλλά ούτε και το άλλο άκρο. Καμία θεωρία που βασίζεται στα άκρα δεν μπορεί να έχει το θεμιτό αποτέλεσμα, διότι η τεχνολογία υπάρχει και είναι μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας. Γεγονός που θα διευρύνεται και θα διεισδύει όλο και πιο πολύ στη ζωή μας, και κανένας γονιός δεν μπορεί να το αποφύγει (αναφέρομαι στις ανεπτυγμένες χώρες και περιοχές).
Σίγουρα τα αρνητικά είναι πολλά με κεντρικό άξονα την περιθωριοποίηση του ατόμου και τον αποκλεισμό του από την κοινωνία. Όσο πιο πολύ “επιτρέπουμε” στον εαυτό μας να ασχολείται με το διαδίκτυο, τόσο πιο πολύ θα χάνουμε από τη ζωή και αυτά που συμβαίνουνε γύρω μας. Χάνουμε την αμεσότητα, χάνουμε την ευχαρίστηση μέσα από τις αισθήσεις, χάνουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Το ίδιο ισχύει και για ένα παιδί που ουσιαστικά μέσο του υπολογιστή απομονώνεται από τον έξω κόσμο. Ζει μέσα σε έναν πλασματικό κόσμο, με αποτέλεσμα να υπάρχουνε σοβαρές δυσκολίες στις κοινωνικές του δεξιότητες. Και με αυτό εννοώ, πως ένα τέτοιο παιδί εθισμένο στη τεχνολογία (κινητό, chat, ipad, παιχνίδια στον υπολογιστή), θα υστερεί σημαντικά, στον τρόπο επικοινωνίας με τους γύρω του. Στην κατανόηση του λόγου, των εκφράσεων, των συναισθημάτων. Με άλλα λόγια, η ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης του θα είναι ελλιπής. Αυτό λοιπόν είναι το ένα άκρο που μπορεί να φτάσει ένα παιδί, μέσα από την ανεξέλεγκτη ελευθερία που μπορεί ένας γονιός να προσφέρει στη χρήση των gadgets.
Το άλλο άκρο αφορά την απομόνωση του παιδιού από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, διαδίκτυο κτλ.. λόγω της απαγόρευσης που του επιβάλλουν οι γονείς του. Το αποτέλεσμα και πάλι είναι η περιθωριοποίηση του παιδιού αυτού, με διαφορετικό βέβαια τρόπο. Αφορά τον αποκλεισμό του από τις συνομήλικες παρέες του, όπου θα αντιμετωπίζεται με πιθανό χλευασμό και κοροϊδία. Το παιδί αυτό θα νιώθει πως δεν “ανήκει” στην ομάδα και πιθανό να νιώθει θυμό και ζήλια. Αυτό, δεν ισχύει στην περίπτωση που το παιδί έχει επιλέξει από μόνο του, να μην ασχολείται με την τεχνολογία και δεν του έχει απαγορευτεί από τους γονείς. Μεγαλώνοντας, το παιδί που έχει νιώσει τον θυμό και τη ζήλια, και μπαίνοντας στην εφηβεία θα γίνει εξαιρετικά αντιδραστικό και επιθετικό προς τους γονείς. Με μεγάλη πιθανότητα να εθιστεί αργότερα σε αυτό που του έχει απαγορευτεί.
Το συμπέρασμα είναι πως τα παιδιά χρειάζεται να ασχολούνται με την τεχνολογία με μέτρο, όσο το επιτρέπουνε οι γονείς, και με όσο πιο δημιουργικό τρόπο γίνεται. Μπορείτε να διευρύνεται το μυαλό του παιδιού σας μέσα από τα εκπαιδευτικά παιχνίδια. Να ταξιδεύετε σε άλλες χώρες, ήθη, έθιμα και πολιτισμούς, μέσο του διαδικτύου. Να μαθαίνεται μαζί με το παιδί σας ξένες γλώσσες. Να παρακολουθείτε μαζί ντοκιμαντέρ. Να επισκέπτεστε βιβλιοθήκες σε ξένες χώρες. Μπορείτε να κάνετε ταξίδια μαζί του δωρεάν. Υπάρχει απίστευτη εγκυκλοπαιδική γνώση μέσα στο διαδίκτυο, και χρειάζεται εσείς ο γονιός να του μάθετε πως να τη χειρίζεται, και φυσικά τι πρέπει να προσέχει και να αποφεύγει.
Μην ξεχνάτε πως εσείς είστε το παράδειγμα! Αν είστε όλη μέρα στον υπολογιστή, ή με το κινητό σας κ.ο.κ…Αυτό είναι το μήνυμα που ασυνείδητα του περνάτε. Βάλτε λοιπόν εσείς τα όρια στον εαυτό σας πρώτα!