ukcp psa

Κάνει τα παιδιά να μας βλέπουν γυμνούς;

Κάνει τα παιδιά να μας βλέπουν γυμνούς;

Το θέμα της γύμνιας απασχολεί πολλούς γονείς, και η αντιμετώπιση του εξαρτάται άμεσα απο την κουλτούρα και τις παραδόσεις κάθε λαού. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία είναι απόλυτα αποδεκτό να είναι όλα τα μέλη μιας οικογένειας γυμνά, το ένα μπροστά στο άλλο, αλλά και της ευρύτερης οικογένειας, π.χ. θείοι, θείες κτλ. Είναι πολλοί λοιπόν, οι γονείς που αναρωτιούνται αν τα παιδιά τους πρέπει να τους βλέπουν γυμνούς, αν πρέπει να τους κάνουν μπάνιο, μέχρι ποιά ηλικία επιτρέπεται, ποιος γονιός, ανάλογα με το φύλο του παιδιού..κ.ο.κ.

Σίγουρα καθένας στο σπίτι του αποφασίζει και ορίζει τους κανόνες συμπεριφοράς που χρειάζεται να ακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας. Και μια απάντηση θα ήταν, πως αν εσύ ο γονιός νιώθεις άνετα με το σώμα σου και τη γύμνια σου, τότε θα το νιώσει και το παιδί σου, και με αυτόν τον τρόπο θα αναπτύξει μια καλή και υγειή εικόνα σώματος. Αν δηλαδή, η στάση ζωής που έχεις ως προς τη γύμνια, είναι πως είναι φυσιολογική, τότε και το παιδί σου θα νιώθει φυσιολογικά και άνετα με τον εαυτό του και το σώμα του, όπως και αν είναι αυτό. Και όσο και αν το κοροϊδεύουε οι άλλοι και το χλευάζουν, π.χ. είσαι, κοντός, είσαι χοντρή, έχεις μεγάλο στήθος/κοιλιά, …κ.ο.κ. το παιδί θα νιώθει πιο ικανό να υποστηρίξει το εαυτό του.

Το θέμα εδώ είναι ποιά είναι τα όρια του φυσιολογικού και πότε τα ξεπερνάει ένας γονέας; Η απάντηση στο θέμα αυτό είναι πως η γύμνια είναι υγειής και “εκαπιδευτική”, όταν πέφτει κάτω απο την ομπρέλα θα λέγαμε της φυσιολογικής συμπεριφοράς. Το οποίο σημαίνει πως το παιδί μου με βλέπει γυμνό όταν ντύνομαι, ξεντύνομαι, και χρησιμοποιώ το μπάνιο. Από τη στιγμή που το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με ερωτικές στιγμές ανάμεσα στους γονείς ή η γύμνια, έχει οποιοδήποτε ερωτικό χαρακτήρα, ή πέρνει χαρακτήρα επιδειξιομανίας, τότε αργότερα θα αναπτυχθούν πολλά προβλήματα συμπεριφοράς αλλά και προβλήματα σεξουαλικής φύσης στο παιδί αυτό.

Αυτό σημαίνει πως ένας γονιός χρειάζεται μετά την ηλικία των 5 ετών να μην κάνει πλέον μπάνιο στο παιδί του αλλά να το μάθει να κάνει μπάνιο μόνο του, με κάποια βοήθεια στο ξέπλυμα των μαλλιών και μόνο! Χρειάζεται δηλαδή να δείξει εμπιστοσύνη στο παιδί του, και να το κάνει να αισθανθεί ικανό. Άλλοι ειδικοί θα λέγανε πως απο την ηλικία των 3 χρόνων όπου υπάρχει η ανταγωνιστικότητα ανάμεσα στο παιδί και τον γονιό του, καλό είναι να αποφεύγεται ή γύμνια. Άλλοι λένε πως είναι αποδεκτό μέχρι την ηλικία περίπου των 7 χρόνων, όπου το παιδί αποκτάει πολύ συνειδητά πια, επιθυμία για ιδιωτικές στιγμές και απομόνωση.

Αν λέγαμε πως υπάρχει ένας κανόνας, αυτός είναι πως χρειάζεται και πρέπαι να σέβεται κάθε γονιός τις ανάγκες και επιθυμίες του παιδιού του. Αν το παιδί του, για παράδειγμα δείχνει σημάδια ντροπής, ή δεν νιώθει άνετα όταν σας βλέπει γυμνούς, και κάνει αστειάκια ή κρύβει το προσωπό του, τότε σίγουρα πρέπει να σταματήσετε να εμφανίζεστε γυμνοί μπροστά του. Και επίσης, χρειάζεται να του δίνετε την ευκαιρία για ιδωτικές στιγμές.

Μην ξεχνάτε, πως μετά την ηλικία των 2 ετών, αρχίζει η περιέργεια του παιδιού για το σώμα και τα γεννητικά όργανα. Και ξεκινάν οι ερωτήσεις για τη διαφορετικότητα των δυο φύλων. Χρειάζεται να απαντάτε απλά και ειλικρινά χωρίς υπερβολές. Αν δεν νιώθετε όμως άνετα να απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, ή δεν νιώθετε άνετα με το σώμα σας, τότε αποφύγετε τη γύμνια. Το να προσπαθείτε να συμπεριφέρεστε φυσιολογικά, δεν βοηθάει ώστε να το παιδί σας να αναπτύξει μια υγειή εικόνα σώματος, αντίθετα η συμπεριφορά σας θα το μπερδέψει, ως προς το τι θεωρείτε φυσιολογικό! Οπότε ντυθείτε!