ukcp psa

Οικονομική ή οικογενειακή κρίση;

Οικονομική ή οικογενειακή κρίση;

Η ανεργία στη χώρα μας όλο και αυξάνεται λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η ψυχική και η σωματική κατ’επέκταση υγεία, και ευημερία των ανθρώπων, έχει επηρεαστεί άμεσα απο την οικονομική κατάσταση την οποία βιώνουμε. Είναι πολλές πλέον οι οικογένειες που έχουν έναν άνεργο γονιό στο σπίτι, και ζούν με φόβο της πιθανής ανεργίας και του δεύτερου γονιού. Τα προβλήματα είναι πολλαπλά. Σαν ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, ανησυχώ πολύ για τον τρόπο που αυτό επηρεάζει αρνητικά πάρα πολλές οικογένεις στη χώρα μας. Αναφέρομαι κυρίως στο δυναμικό της οικογένειας και στα ποικίλα έξοδα που αυτή έχει. Βλέπουμε πως πολλοί είναι οι γονείς που δεν μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις πληρωμές των σχολείων ή εξωσχολικών δραστηριότήτων, και απομακρύνουνε τα παιδιά τους απο τα ιδιωτικά σχολεία ή τα φροντιστήρια. Άλλοι δυσκολεύονται στην απλή καθημερινότητα και στα έξοδα του σπιτιού, και οι δυσκολίες απλά αυξάνονται.

Τι επιπτώσεις, όμως, έχουν όλα αυτά στα παιδιά και στη σχέση τους με τους γονείς;

Τι επιπτώσεις έχουν αυτές οι αλλαγές στο παιδί αλλά και στη σχέση του ζευγαριού;

Όσο πιο μικρό σε ηλικία είναι το παιδί, τόσο πιο ανώδυνες είναι ψυχικά οι αλλαγές αυτές. Και αντίστροφα, όσο πιο μεγάλο είναι, τόσο πιο δύσκολο του είναι να τις αντιμετωπίσει. Ένα αγόρι ή κορίτσι, στο γυμνάσιο ή στο λύκειο, θα δυσκολευτεί αν χρειαστεί να αλλάξει σχολείο. Θα έχει να αντιμετωπίσει καινούργιο περιβάλλον, το χαμό των φίλων του, πιθανό σχολιασμό κτλ… Οι αλλαγές στη ζωή του, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γονείς του, μπορεί να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα συμπεριφοράς στον έφηβο, πολύ άγχος, κατάθλιψη και επιθετικότητα. Απο την άλλη, οι γονείς νιώθουν ότι πνίγονται στον κυκεώνα των προβλημάτων τους και δεν έχουν το χρόνο ή τη διάθεση να σχοληθούν με τη ψυχική κατάσταση του παιδιού ή του εφήβου στο σπίτι. Αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο προβλημάτων και μεγάλων δυσκολιών στην μεταξύ τους επικοινωνία.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσαρμοστεί η οικογένεια στα νέα δεδομένα χωρίς να υπάρχει διάλογος και ειλικρίνεια απο τη μεριά των γονιών. Συνήθως είναι το ίδιο το ζευγάρι που αποφεύγει τη νέα πραγματικότητα. Το οποίο σημαίνει, πως οι ενήλικες μπορεί να δυσκολεύονται ακόμα πιο πολύ απο το παιδί. Χρειάζονται στήριξη απο ψυχολόγο αλλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Επηρεάζεται αρνητικά, και άμεσα η ψυχική τους διάθεση, όπως και η ερωτική τους διάθεση. Υποφέρουν απο άγχος, στρες, πανικούς κατάθλιψη, και ημικρανίες. Τα οικονομικά προβλήματα, δημιουργούν μια εμπόλεμη κατάσταση στη σχέση του ζευγαριού. Το ζευγάρι δυσκολεύεται να λειτουργήσει σαν ομάδα στην αντιμετώπιση τους. Δημιουργείται ενα χάσμα ανάμεσα τους, και τα συναισθήματα θυμού, αγανάκτησης, πικρίας και απογοήτευσης, όλο και μεγαλώνουν μεταξύ τους.

Το οικογενειακό δυναμικό λοιπόν, απειλείται άμεσα απο την οικονομική κρίση, η οποία πυροδοδοτεί τσακωμούς, εντάσεις, αλλαγή ρόλων, ασέβεια, και λεκτική κακοποίηση, ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Το οποίο σημαίνει πως όσο πιο δυνατός είναι ο δεσμός και η επικοινωνία του ζευγαριού και της οικογένειας, τόσο πιο πολλές πιθανότητες υπάρχουν στο να αντεπεξέλθει το ζευγάρι στις δυσκολίες, χωρίς να φτάσει σε χωρισμό ή σε μη αναστρέψιμα συναισθήματα πικρίας!