ukcp psa

Ο ερχομός δεύτερου παιδιού στην οικογένεια

Ο ερχομός δεύτερου παιδιού στην οικογένεια

Αυτήν την εβδομαδα θα ήθελα να συζητησω ένα πρακτικό και πολυ σημαντικό θέμα που αφορά πολλούς γονείς, ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού, και πως μπορει κανείς να το αντιμετωπίσει. Η σωστή προετοιμασία, μειώνει το άγχος στο πρωτο παιδι και το βοηθάει σημαντικά, ωστε να αποφευχθεί μια σοβαρή παλινδρομηση, ο πολυ έντονος θυμός, η έντονη ζήλια, και τα βίαια ξέσπασματα.

Απο τη στιγμη που θα ανακοινώσετε στο παιδί σας πως θα αποκτήσει αδελφάκι, θα έχετε αρκετό χρόνο μπροστά σας να τον/την προετοιμασετε, και να απαντήσετε σε οποια ερωτήματα προκυψουνε πάνω σε αυτο. Αυτο δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να το συζητάτε συχνά, αλλα οταν αναφέρεστε στο μωρο που θα έρθει να γίνεται με μια θετική και χαλαρή διάθεση. Χρειάζεται να αφήνεται το παιδι σας να σας χαϊδεύει την κοιλιά, να τραγουδάει ή να μιλάει αν θέλει στο μωρο, και ίσως αν το επιθυμεί να έρθει μαζί σας σε μια επίσκεψη στον ιατρό . Μην ανησυχειτε αν η φαντασία του δημιουργεί παραξενες ερωτήσεις, και μην διστάσετε να του πείτε ότι δεν νιώθετε καλα, όμως σαν να ήσασταν άρρωστη, και όχι λογω της εγκυμοσύνης (ωστε να μην τρεφονται τα αισθηματα ζηλιας). Βοηθάει πολυ να του μιλησετε για το μωρο και να του εξηγησετε περίπου πως θα είναι τα πραγματα όταν θα έρθει στο σπίτι. Να του δείξετε φωτογραφίες απο όταν ήτανε ο ίδιος μωρο, και δικές σας στην πρώτη σας εγκυμοσύνη, λέγοντας συγχρόνως το ποσο όμορφα ήτανε όταν είχε γεννηθεί, οπου είχε την προσοχή, την αγαπη, και το θαυμασμό όλων γύρω του (του μαθαίνεται έτσι πως είναι φυσιολογικές οι αντιδράσεις αυτές προς ένα βρέφος). Είναι σκόπιμο επισης να σας δει να κρατάτε αλλα μωρά, ακόμα και αν αντιδράσει έντονα τις πρώτες φορές. Χρειάζεται να συναναστρεφεστε, με φίλους ή συγγενείς με μωρά, ωστε να βιώσει και το παιδι σας πως συμπεριφέρεται ένα μωρο. Προετοιμαστε τον για τις μέρες που θα λείπετε στο μαιευτήριο, οσο πιο αναλυτικά γίνεται και αν μπορείτε αφήστε τον να σας επισκεφθεί σε κάποιο χώρο που επιτρέπεται, χωρίς να έχετε το μωρο στην αγκαλιά, αλλα με μια μεγαλη ανοιχτή αγκαλιά για αυτόν πρώτα. Μετα μπορει να γνωρίσει το μωρο και να έρθει σε επαφή μαζι του.

Όταν πάτε για πρώτη φορά σπίτι με το βρέφος καλο είναι να βάλετε το μεγάλο παιδι πια, να σας βοηθάει στην αλλαγή πάνας, στο μπανακι, στην διακόσμηση του δωματίου του μικρού κτλ. ωστε να μην νιώσει απομόνωση αλλα αντίθετα μέρος της ομάδας.

Σημαντικό είναι αν έχετε σκοπό να κάνετε αλλαγές οπως π.χ. μια μετακόμιση, ξεκίνημα σχολείου, αλλαγή δωματίου κτλ. να γίνουνε τουλάχιστον 2 με 3 μήνες πριν τη γέννα ωστε το παιδι σας να μην νιώσει εντοπισμό, και απόρριψη.

Είναι πολυ φυσιολογικό το παιδι σας να αλλάξει συμπεριφορά μερικούς μήνες πριν τη γέννα, και οσο ο καιρός πλησιάζει προς αυτήν, να νιώθει όλο και περισσότερο άγχος, να γκρινιαζει πιο πολυ, να εχει περισσότερες απαιτήσεις και περισσότερες φοβίες, και να παλινδρομηση σε μια πιο πρώιμη ηλικία (να συμπεριφέρεται δηλαδή σαν μωρο). Σε αυτήν τη φάση χρειάζεται πολυ την υποστήριξη σας, την κατανόηση σας, και τον χρόνο σας οσο πιο πολυ γίνεται ωστε να νιώσει ο ίδιος και πάλι σιγουριά για τον εαυτό του, και ασφάλεια μέσα στην οικογένεια, ωστε να μην βιώσει τον ερχομό του αδερφού του σαν τον ερχομό ενός ανταγωνιστή. Είναι βασικό μετα τον ερχομο του μωρού να δώσετε χρόνο στο παιδι σας να γνωρίσει το μικρό αδελφάκι του και να αναπτύξει σχέση μαζι του χωρίς πίεση. Να υποστηρίζετε τα συναισθήματα του και να τα συζητατε μαζι του χωρίς φόβο.

Όλη η παραπάνω προετοιμασία βοηθάει το παιδι σας να νιώθει σιγουριά και αυτοπεποιηθηση για τον εαυτό του, και του δινει το χρονο ωστε να μην βιωσει την αλλαγή απότομα, σαν κατι ξένο και εχθρικό. Να μην ξεχνάτε πως χρειάζεται όλη η οικογένεια χρόνο ωστε να προσαρμοστεί στο καινούργιο δυναμικό που εχει δημιουργηθεί πια!