ukcp psa

Πόσα μπράβο χρειάζονται τα παιδιά;

Πόσα μπράβο χρειάζονται τα παιδιά;

Όλοι οι γονείς, καθημερινά, επιβραβεύουμε τα παιδιά µας, µε πολλούς τρόπους, ώστε να ενδυναμώσουµε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση τους. Αυτός είναι και ο δρόμος, άλλωστε, ώστε να τους διασφαλίσουµε, όσο µπορούμε, ένα ευτυχές μέλλον µε επιτυχίες.

Η αυτοπεποιήθηση µας είναι ο τρόπος που αισθανόµαστε για τον εαυτό µας και καθορίζει άµεσα την συµπεριφορά µας. Ένα παιδί µε υψηλή αυτοπεποιήθηση είναι ανεξάρτητο, αναλαµβάνει τις ευθύνες του, αντέχει τις δύσκολες καταστάσεις, τολµάει καινούργια πράγµατα, µπορεί και µαθαίνει να ελέγχει τις αντιδράσεις του, βοηθάει τους γύρω του, και νιώθει περηφάνια για τον εαυτό του.
Πόση επιβράβευση χρειάζεται όµως ένα παιδί; Πόσα µπράβο χρειάζεται να του λέµε, ώστε να εξασφαλίσουµε πως θα έχει υψηλή αυτοπεποίθηση;

Η απάντηση είναι: πολλά! Χρειάζεται καθημερινά να εμψυχώνουμε τα παιδιά µας και να τους λέμε λόγια ενθαρρυντικά, όπως, για παράδειγμα, «καλά τα κατάφερες», ή «είσαι πολύ καλός σε αυτό που κάνεις», ή «χρειάζεται υπομονή και θα το μάθεις», κ.α. Σαν γονείς, πολύ συχνά ενθαρρύνουµε τα παιδιά µας χωρίς καν να το καταλαβαίνουµε. Τα δικά μας λόγια όμως, όπως και οι πράξεις μας, είναι τελικά αυτά που καθορίζουν και τον τρόπο που νιώθουν τα παιδιά για τον εαυτό τους. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να τους στηρίζουμε όσο πιο πολύ µπορούμε κάθε μέρα της ζωής τους, είτε είναι παιδιά, είτε έφηβοι.

Όταν νιώθετε περήφανοι για το παιδί σας, να του το λέτε. Είναι πολύ εύκολο να εκφράζουµε τα αρνητικά µας συναισθήµατα και να λέµε τι µας ενοχλεί και ξεχνάµε ή δυσκολευόµαστε να εκφράσουµε τα θετικά µας συναισθήµατα. Τα παιδιά όµως, αποθηκεύουν τα θετικά µας λόγια και αργότερα αυτά τα αντανακλούν στον εαυτό τους. Δεν γνωρίζουν πως νιώθουµε. Χρειάζεται εµείς να τους το πούµε και να τους ενδυναµώσουµε έτσι την εικόνα του εαυτού τους.

Μην φοβάστε πως µε τον τρόπο αυτό θα κακοµάθει ένα παιδί. Να είστε γενναιόδωροι στις επιβραβεύσεις και στους επαίνους, όταν το παιδί σας καταφέρνει κάτι, π.χ. να µαζέψει τα παιχνίδια του, ή προσπαθεί κάτι καινούργιο, π.χ. να παίξει κιθάρα. Πείτε λόγια ενθαρρυντικά και όταν είναι άλλοι µπροστά, συγγενείς ή φίλοι.

Επίσης καλό είναι να αναδεικνύετε τα θετικά χαρακτηριστικά της συµπεριφοράς του, λέγοντας, για παράδειγμα, «µπράβο που έδειξες υποµονή», ή «είσαι πολύ ευγενικός», κτλ.. Με αυτόν τον τρόπο, τα βοηθάτε να ανακαλύψουν τα συναισθήµατα τους και να αναγνωρίζουν τις συµπεριφορές των άλλων ανθρώπων γύρω τους. Ανακαλύπτουν ποιες συµπεριφορές πρέπει να αποφεύγουν στους φίλους τους και απέναντι στον εαυτό τους. Μαθαίνουν επίσης να δοκιµάζουν πράγµατα στη ζωή τους, ώστε να ανακαλύψουν τι τους ενδιαφέρει και τι όχι. Εστιάζουν έτσι στις δυνατότητες τους και γίνονται σιγά σιγά όλο και πιο ανεξάρτητα.

Μέσα από την επιβράβευση, τους µαθαίνουμε, επίσης, πως υπάρχουν πολλές επιλογές στη ζωή µας για όλα τα πράγματα. Λέγοντας στο παιδί, π.χ. «μπράβο, πολύ καλά το ζωγράφισες µε µολύβι, θες να δοκιµάσεις και µε νεροµπογιές»;, ή «µπράβο, κολυµπάς πολύ καλά, µήπως θες να δοκιµάσεις και κάποιο άθληµα στη θάλασσα τώρα»; ανοίγουµε νέους ορίζοντες κάθε φορά για τα παιδιά µας. Νέους τρόπους ικανοποίησης στη ζωή τους. Τους µαθαίνουµε πως υπάρχουν διαφορετικές επιλογές σε κάθε κατάσταση, κάτι ιδιαίτερα σηµαντικό, ώστε να µην περιορίζονται ποτέ.
Η υψηλή αυτοπεποιθησή που τους παρέχουµε µέσω της επιβράβευσης, τους ενδυναµώνει τόσο, που µαθαίνουν να προχωρούν στη ζωή τους χωρίς φόβους!