08 Ιαν Πώς θα επιλέξετε τον σωστό ψυχολόγο
Καλή χρονιά σε όλους. Το άρθρο αυτό το γράφω για όλους τους ενήλικες, γονείς ,ή εργένηδες, που θα θέλανε να ζητήσουνε βοήθεια από ψυχολόγο τον καινούργιο χρόνο, είτε για τους ίδιους, είτε σαν γονείς ή σαν ζευγάρι, είτε για τα παιδιά τους, ή τον έφηβο που έχουνε στο σπίτι, ακόμα και για κάποιον ηλικιωμένο. Η σωστή επιλογή άλλωστε, είναι πολύ σημαντική ώστε να επιτύχει κανείς το επιθυμητό αποτέλεσμα, είτε ο στόχος είναι, να ξεπεράσει κάτι που τον βασανίζει, είτε για περαιτέρω ανάπτυξη και διερεύνηση της προσωπικότητας του. Η λάθος επιλογή, μπορεί και να είναι καταστροφική, και αυτό χρειάζεται προσοχή.
Η διαδικασία όμως, του να βρει κανείς τον σωστό ειδικό υγείας και κάποιον που να του ταιριάζει δεν είναι εύκολη υπόθεση στη χώρα μας. Το λέω αυτό διότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ψυχολόγων στην Ελλάδα οι οποίοι έχουνε άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, δεν έχουν ειδικευτεί σαν θεραπευτές και απλά ανοίγουνε γραφείο και βλέπουνε κόσμο. Συνήθως έχουνε τελειώσει το Πανεπιστήμιο και έχουνε πτυχίο στην ψυχολογία ή και μεταπτυχιακό, δεν συνεχίζουνε όμως τις σπουδές τους, ώστε να γίνουνε μέλος κάποιας εταιρείας π.χ. της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, ώστε να κάνουνε την εξειδίκευση τους και να μπορούνε έτσι να βλέπουνε ασθενείς. Αυτό συνήθως γίνεται διότι οι ειδικότητα διαρκεί από 2 έως και 5 χρόνια, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και μια διαδικασία που κανείς χρειάζεται να μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά. Όσο για τους συμβούλους ψυχικής υγείας, αυτοί συνήθως έχουνε κάνει κάποιο σεμινάριο ανάλογο με τις υπηρεσίες που παρέχουνε και οι συναντήσεις μαζί τους, έχουνε καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα και όχι θεραπευτικό.
Οι ψυχίατροι από την άλλοι χρειάζονται όταν υπάρχει κάποιο σοβαρό ψυχικό πρόβλημα μέσα στην οικογένεια. Είναι ιατροί οι οποίοι κάνουνε διαγνώσεις διαταραχών και συνταγογραφούν τα φάρμακα στους ασθενείς. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ψυχίατροι έχουνε και ειδικότητα θεραπευτή, έχουνε κάνει δηλαδή περαιτέρω σπουδές, και ανήκουνε σε κάποια εταιρεία, π.χ. στην Ελληνική Εταιρεία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας. Σε αυτήν την περίπτωση ο ψυχίατρος χορηγεί τα φάρμακα και αναλαμβάνει και την ψυχοθεραπεία του ασθενούς. Σε άλλες περιπτώσεις που ο ψυχίατρος δεν έχει τέτοια ειδικότητα, συνεργάζεται με τον ψυχολόγο ο οποίος και αναλαμβάνει τη θεραπεία του ασθενούς.
Υπάρχουν και πολλοί ψυχολόγοι και ψυχίατροι όπως και εγώ η ίδια, που έχουμε τελειώσει τις σπουδές μας στο εξωτερικό, έχουμε κάνει ειδικότητα εκεί και ανήκουμε στις ανάλογες ξένες εταιρείες (όπως μπορείτε να διαβάσετε και στο βιογραφικό μου στο site www.ipsychology.gr). Με τη σειρά της κάθε εταιρεία ανήκει στην ανάλογη Ευρωπαϊκή Εταιρεία. Για το λόγο αυτό στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει πάντα αυστηρός έλεγχος όταν ένας ψυχολόγος ανοίγει κάποιο ιατρείο, καθώς επιβάλλεται να έχει τελειώσει την ειδικότητα του. Αυτό μπορεί να ισχύει και για την Ελλάδα, όμως ο έλεγχος αυτός εδώ δεν γίνεται, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα όταν κάποιος επισκέπτεται έναν ανειδίκευτο ψυχολόγο.
Τώρα υπάρχει και ένα περαιτέρω θέμα, το ότι χρειάζεται κανείς να αποφασίσει ποιό είδος θεραπείας του ταιριάζει, π.χ. η ψυχαναλυτική θεραπεία, η ψυχοδυναμική, η γνωσιάκη, η συστημική, η ομαδική κ.ο.κ. Αυτά μπορείτε να τα βρείτε και να μάθετε τις διαφορές στο διαδίκτυο, ή να ρωτήσετε και τον ψυχολόγο που θα επισπευτείτε.
Είναι χρήσιμο να κάνετε μια έρευνα αγοράς πριν πάτε σε κάποιον, και να μην φοβόσαστε να τον ρωτήσετε τι προσόντα έχει και συγκεκριμένα αν έχει δίπλωμα ειδικότητας, και αν δεν σας ταιριάζει για οποιονδήποτε δικό σας λόγο, μη διστάσετε να βρείτε κάποιον άλλον. Διότι πάνω απο όλα η θεραπεία είναι μία υπόθεση πολύ προσωπική.