ukcp psa

Ο σύζυγός μου λείπει συνέχεια από το σπίτι

Ο σύζυγός μου λείπει συνέχεια από το σπίτι

Ο σύζυγός μου λείπει συνέχεια από το σπίτι και με ενοχλεί που δεν βλέπει πολύ τα παιδιά του – Τι να κάνω γι’ αυτό;

Η απουσία του πατέρα στη σημερινή οικογένεια, και όχι μόνο, είναι κάτι αρκετά συχνό για πολλούς λόγους. Ας πάρουμε το ενδεχόμενο πως ο πατέρας είτε λείπει όλη μέρα για δουλειά, είτε έχει φύγει από το σπίτι λόγω χωρισμού. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Και κατά πόσο διαφέρει αν το παιδί που μένει πίσω είναι αγόρι ή κορίτσι; Οι δυναμικές κάθε οικογένειας βέβαια διαφέρουν και είναι ξεχωριστές σε κάθε περίπτωση. Αυτό όμως που σίγουρα δεν διαφέρει είναι η ανάγκη του παιδιού ή των παιδιών ενδεχομένως για την αγάπη, προσοχή και αποδοχή από τον πατέρα τους.

Παλαιότερα ο ρόλος της μητέρας θεωρείτο πιο σημαντικός και σίγουρα τους πρώτους μήνες της ζωής ενός βρέφους, είναι πιο ζωτικός, όμως ο ρόλος του πατέρα πλέον αναγνωρίζεται ως εξίσου σημαντικός για τη σωστή ανάπτυξη και συμπεριφορά ενός παιδιού. Ιδιαίτερα όσο αναφορά το πρότυπο του άντρα και της κοινωνίας που ο ίδιος αντιπροσωπεύει. Είναι αυτός που παρέχει στα παιδιά την πολύ σημαντική αίσθηση ασφάλειας! Αυτός που θα μάθει στο παιδί κάθε φύλου, τους κανόνες και τα όρια που θέτει η κοινωνία και πως να φέρεται μέσα σε αυτήν. Αυτός που θα μάθει στο αγόρι να σέβεται τους άλλους, που θα το μυήσει στον αθλητισμό, που θα του μάθει τους ηθικούς κανόνες, και θα το κατευθύνει στη ζωή του.
Οι άντρες που το επιθυμούν βρίσκουν και χρειάζεται να βρίσκουν τον τρόπο, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη ζωή των παιδιών τους, με αγάπη και υποστήριξη. Ιδιαίτερα όσο αναφορά τα αγόρια, η ανάγκη τους για τον πατέρα τους και η ταύτιση με το αντρικό φύλο είναι απαραίτητη. Τα αγόρια που είτε είναι απόμακρα, είτε εκφράζουν επιθετικότητα είναι συνήθως λόγω της μεγάλης απουσίας του πατέρα. Και όταν μιλάω για απουσία δεν εννοώ την σωματική απαραίτητα, εννοώ κατά πόσο συμμετέχει ενεργά στη ζωή του παιδιού. Διότι υπάρχουνε και πολλοί πατεράδες που είναι παρών αλλά απών! Βλέπουνε τα παιδιά τους, αλλά ούτε παίζουνε μαζί τους, ούτε τα παρακινούν σε δραστηριότητες και πολλές φορές, ούτε συζητάνε μαζί τους.

Οι πατεράδες που λείπουν πολύ χρειάζεται να παρέχουν στα παιδιά 3 πολύ σημαντικά πράγματα, πειθαρχία, ποιοτικό χρόνο, και συνοχή. Διότι ή απουσία τους συνδέεται με δυσκολία στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, αποτυχία στην σχολική και ακαδημαϊκή τους απόδοση, συναισθηματικό κενό, χρήση ουσιών, επιθετική συμπεριφορά στα αγόρια, και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στα κορίτσια. Είναι το πρότυπο της ανδρικής συμπεριφοράς και για τα αγόρια και για τα κορίτσια. Αυτό σημαίνει πως όταν το αγόρι αρχίσει να ανεξαρτητοποιείται και να απομακρύνεται από τη μητέρα, χρειάζεται τον πατέρα για να ταυτιστεί και ενδεχομένως να μιμηθεί τη συμπεριφορά του (περίπου 3-4χρ). Το κορίτσι παρόλο που παραμένει σε ταύτιση με τη μητέρα, χρειάζεται τον πατέρα ως ηθικό πρότυπο αλλά και πρότυπο άνδρα που θα έχει μεγαλώνοντας, ώστε να καταφέρει να διαμορφώσει υγιής σχέση με το άλλο φύλλο.

Ο ρόλος του πατέρα είναι σημαντικός από τη γέννηση του παιδιού! Τα παιδιά που μεγαλώνουν με έναν πατέρα που συμμετέχει στη ζωή τους με παιχνίδι και που τους αφιερώνει χρόνο, είναι παιδιά που νιώθουν μια συναισθηματική ασφάλεια, και σιγουριά, που μεγαλώνοντας τα βοηθάει στην καλύτερη κοινωνική προσαρμογή, και σχολική επίδοση. Οι έρευνες δείχνουν πως η ενεργή συμμετοχή και φροντίδα των πατεράδων, συνδέεται με καλύτερες λεκτικές δεξιότητες στα παιδιά, καλύτερη νοητική λειτουργία, και ακαδημαϊκή επίδοση στην εφηβεία.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό ο πατέρας όσο δύσκολη και αν είναι η κατάσταση στο σπίτι ή στη δουλειά, να προσπαθεί να είναι “παρών” στη ζωή των παιδιών του με συνοχή. Το να είναι παρών βέβαια δεν σημαίνει να περνάει ατελείωτες ώρες με το παιδί. Αντιθέτως, να του διαθέτει κάποια ώρα την ημέρα, ή ώρες την εβδομάδα, ή ένα Σαββατοκύριακο, όπου θα βρίσκεται μαζί του, και μόνο! Αυτή είναι η πιο σημαντική δουλειά του!

faysbook.gr