ukcp psa

Οι επιπτώσεις του εθισμού των γονιών στα παιδιά…

Οι επιπτώσεις του εθισμού των γονιών στα παιδιά…

Τι γίνεται όταν οι γονείς ενος παιδιού ήταν ή είναι εθισμένοι στο αλκόολ ή σε ουσίες? Ποιό είναι το αντίκτυπο στα παιδιά? Αυτό είναι και το ερώτημα στο οποίο θέλησαν να απαντήσουν ερευνητές στον Καναδά σε μια καινούργια έρευνα που διεξήγαγαν. Πολλές φορές λέμε πως η χρήση αλκοόλ μπορει να βλάψει ένα παιδί και δεν αναφέρομαι στην εγκυμοσύνη. Δεν μιλάμε για χρήση, ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ, της μητέρας κατά την κύηση, αλλά για γονεϊκή χρήση η οποία δημιουργεί προβλήματα στο οικογενειακό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει πως ένας απο τους δυο γονείς κάνουν καθημερινή χρήση και κατ’ επέκταση προκαλείται δυσλειτουργία στη σχέση του παιδιού με τους γονείς.

Αυτό που βρήκαν είναι πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ της χρήσης και της κατάθλιψης στα παιδιά αυτά κατα την ενήλικη ζωή τους. Τα παιδιά αυτά έχουν 69% μεγαλύτερες πιθανότητες να περάσουν σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο στη ζωή τους, απο ότι οι συνομήλικοι τους. Βιώνουν εξαιρετικά μεγάλη ένταση και άγχος μέσα στο σπίτι τους, και αναπόφευκτα τροποποιείται ο τρόπος με τον οποίο το σώμα τους αντιδράει στο στρες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Το οποίο σημαίνει πως πάσχουν πιο συχνά απο διαταραχές άγχους και συμπτώματα άγχους. Είναι επίσης πιο ευάλωτα σε χρήση ουσιών και αλκοόλ. Παρουσιάζουν πιο συχνά στο περιβάλλον τους και στο σχολείο ψυχοκοινωνική δυσλειτουργία και διαταραχή ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Μαζί με τον αυξημένο κίνδυνο μελλοντικής χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, τα παιδιά αυτά έχουν μεγάλα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους ανθρώπους, μεγάλη δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις και ικανότητα προσαρμογής, χαμηλή αυτοπεποιήθηση, και δυσκολία ελέγχου και χειρισμού συμπεριφοράς.

Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους, μαζί με την ιδιοσυγκρασία που διαθέτουν τα παιδιά εθισμένων γονέων, προδιαθέτουν μεγάλη μελλοντική δυσκολία προσαρμογής στο περιβάλλον τους. Οι γενετικοί και οι περιβαντολλογικοί παράγοντες, δείχνουν πως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν και οι ίδιοι όπως ήταν και οι γονείς τους, χρήστες ουσιών και αλκοόλ. Ακόμα και σε περίπτωση που το παιδί, αλκοολικών γονιών, είναι υιοθετημένο απο μη εθισμένους γονείς , τα ποσοστά να γίνει και αυτό αλκοολικό είναι μεγαλύτερα. Οι πιο προσφατες έρευνες δείχνουν πως ο βιολογικός παράγοντας είναι πολύ δυνατός, ιδίως οι γιοί αλκοολικών πατεράδων έχουν 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εθιστούν και αυτοί στο αλκοόλ, απο ότι οι γιοί μη εθισμένων αντρών.

Η κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά αυτά μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον είναι αρκετά επιβαρυντική, καθώς είναι αυξημένες οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, η ψυχική και συχνά η σωματική βία, η οικογενειακή απομόνωση, το άγχος, τα προβλήματα υγείας, τα οικονομικά προβλήματα, και τα μεγάλα προβλήματα στη σχέση των γονιών. Όπως επίσης, υπάρχει έλλειψη οικογενειακής συνοχής, οργάνωσης, δομής και πειθαρχίας. Οι εθισμένοι γονείς πολύ συχνά έχουν την απαίτηση τα παιδιά τους να ανταπεξέρχονται σε αντίξοες συνθήκες που οι ίδιοι δεν μπορούν. Να είναι πιο ώριμα και πιο ικανά απο την ηλικία τους, το οποίο τους επιβαρύνει, και τους δημιουργεί πολύ μεγάλο άγχος.

Τα παιδιά αυτά χρειάζονται φροντίδα και την παρέμβαση ενηλίκων (παππούδων, γιαγιάδων, θείων, δασκάλων κτλ..), που μπορούν να τους παρέχουν μια σταθερή υποστήριξη. Οι γονείς χρειάζονται βοήθεια απο ειδικούς για απεξάρτηση και υποστήριξη οι ίδιοι για όλη τους τη ζωή απο ειδικούς υγείας. Η ψυχοθεραπεία τόσο στην περίπτωση των εθισμένων γονιών όσο των παιδιών τους είναι απαραίτητη καθώς είναι άτομα με χαμηλή αυτοπεποιήθηση και συχνά με έλλειψη υποστήριξης απο το περιβάλλον τους. Η θεραπευτική σχέση, λοιπόν, σε αυτές τις περιπτώσεις λειτουργεί επανορθωτικά για το άτομο και τη σχέση με τον εαυτό του και τους γύρω του.